WEVO Steenbergen

De Dierenspeciaalzaak van Steenbergen! De winkel voor uw dieren!

ZEO PET Vloerdekkorrels voor de duiven!

Wat is Zeoliet? 

Zeoliet (Clinoptiloliet) is een 100% natuurlijk vulkanisch kleimineraal.  
Zeolieten worden op de markt gebracht in de vorm van kleine korrels, die speciale oppervlakactieve adsorberende / bindenden eigenschappenen bezitten. Er zijn natuurlijke en synthetische zeolieten. Zeolieten behoren tot de aluminosilicaten en zijn opgebouwd uit verbindingen van zuurstof, silicium en aluminium.  

 

Waarom natuurlijke zeolieten?
Natuurlijke zeolieten dragen op een groot aantal manieren bij tot een schoner en veiliger milieu. Zeoliet heeft o.a. het vermogen om giftige en schadelijke (organische-) stoffen en zware metalen uit bodem, water en lucht te absorberen en te binden.
 
Zeoliet
Zeoliet is een 100% natuurlijk vulkanisch kleimineraal. Dit kleimineraal is honderdduizenden jaren geleden ontstaan, doordat vulkanische aswolken terecht kwamen in zouthoudend water uit zeeën en meren. Door de interactie tussen het zout en het vulkanische as ontstond op de bodem van deze wateren een soort kleilaag. Onder invloed van heet water, dat door de thermische activiteit van de aarde ontstond, veranderde deze kleilaag in een zacht poreus gesteente; Zeoliet. 

 

De Zweedse mineraloog A.F. Cronstedt ontdekte echter in 1756 dat deze mineralen bij verhitting waterdamp afgeven, en noemde het "Zeoliet". De naam zeoliet is afkomstig uit het Grieks. "Zeo" betekent koken of bruisen en "lithos" betekent steen. De Romeinen gebruikten het zeoliet al voor waterzuivering. Sinds jaar en dag worden zeolieten op talloze manieren gebruikt.

Natuurlijke zeolieten zijn er in vele soorten en kwaliteiten, en worden op uitgebreide schaal gedolven op meerdere plaatsen ter wereld. Ze worden als ruw gewonnen grondstof gedolven (dagmijnbouw) en in diverse korrelgroottes  gemalen en uitgezeefd. Er zijn ca. 60 verschillende soorten natuurlijke zeolieten te onderscheiden. De eigenschappen zijn voor een groot deel afhankelijk van de vindplaats, die de samenstelling en de kwaliteit bepaalt. De zeoliet die Zeolite Products levert is het natuurlijke zeoliet: "Clinoptiloliet".

Van alle natuurlijke zeolieten beschikt alléén de soort Clinoptiloliet die specifieke combinatie van eigenschappen die er voor zorgt dat zeoliet in een zéér breed gebied kan worden toegepast.

 

Vooral in Nederland en België wordt er veel "verontreinigd" Clinoptiloliet, op de markt gebracht. Deze zeolieten, vooral afkomstig uit Hongarije, Tsjechië, Armenië, Roemenie en Griekenland zijn sterk "vervuild" met o.a. klei, kwarts en veldspar. Deze natuurlijke zeolieten hebben een zuiverheid van 60% tot 80% zuivere Clinoptiloliet. Zeolite Products levert alleen de zuiverste zeolieten (Clinoptiloliet), o.a. vanaf 82%  zuivere Clinoptiloliet.

 

Naast de zestig soorten natuurlijke zeolieten zijn er in de laboratoria inmiddels meer dan zeshonderd  synthetische zeolieten gefabriceerd, elk met specifieke eigenschappen. Dat aantal groeit snel, naarmate beter wordt begrepen welke structurele aanpassingen resulteren in bepaalde chemische en fysische eigenschappen. De synthetische zeolieten worden voornamelijk gebruikt in de petrochemische industrie als katalysator. In de wasmiddelenindustrie worden deze synthetische zeolieten als waterontharder gebruikt, ter vervanging voor milieu onvriendelijke fosfaten.


Eigenschappen van zeoliet (Clinoptiloliet)

 

Clinoptiloliet, heeft haar zeer specifieke eigenschappen te danken aan haar driedimensionale kristallijne structuur. De driedimensionale kristallijne structuur is te vergelijken met een "honingraat-" / "spons-" structuur met zijn vele "kanalen" en "poriën". De inwendige oppervlakte van zeoliet is enorm en kan oplopen tot 450 vierkante meter per gram [m 2/g]. Ieder soort natuurlijk zeoliet heeft zijn eigen karakteristieke honingraatstructuur.

 

Het ruimtelijke skelet van zeoliet is opgebouwd uit aluminium- en siliciumionen, die onderling door zuurstofatomen met elkaar zijn verbonden. Op moleculair niveau zitten die zo gerangschikt ten opzichte van elkaar, dat langgerekte kanalen en poriën ontstaan. De poriën kunnen 50 procent van het volume van het kleimineraal uitmaken. Aan de silicium(Si)- en de aluminiumionen(Al-) heeft het kristal zijn hoge negatieve lading te danken. De verhouding Si/Al bepaalt de negatieve lading van het kleimineraal. Hoe meer siliciumionen (Si4+) vervangen zijn door aluminiumionen (Al3+) hoe hoger de negatieve lading van het kristal. Deze negatieve lading wordt geneutraliseerd door positieve ionen, die geen deel uitmaken van het kristal. 

In natuurlijke zeolieten komen o.a. de mineralen Na+, Ca2+, K+, Mg2+ in de poriën voor om deze negatieve lading te neutraliseren. Doordat ze geen deel uitmaken van het kristalrooster, laten ze zich eenvoudig vervangen door andere positieve ionen, bijvoorbeeld NH4+, NH3+, Fe3+, Pb2+, Cd2+, Cu2+, Cs+, Zn+. Zo fungeert zeoliet als een ionenwisselaar.

Door de unieke samenstelling en structuur van Clinoptiloliet heeft dit natuurlijke zeoliet dan ook zeer specifieke eigenschappen o.a.:

  • Clinoptiloliet werkt als een ionenwisselaar, moleculaire zeef, katalysator en absorbeerder.
  • Clinoptiloliet kan tussen 12 en 25 gram ammonium / kg clinoptiloliet binden.
  • Clinoptiloliet kan tot wel 30% van haar gewicht aan vloeistof (water, olie, etc.) absorberen.
  • Clinoptiloliet bestaat voor ca. 70% uit SiO2 (Silicon dioxide), ook wel bekent als Silica. Het bestanddeel van het droogproduct Silica-Gel.
  • Clinoptiloliet heeft het vermogen om allerlei onaangename (organische) geuren te absorberen en te binden.
  • Clinoptiloliet heeft het vermogen om zware metalen (o.a. lood, zink, ijzer, mangaan, cadmium, nikkel) uit bodem, water en lucht te absorberen en te binden.
  • Clinoptiloliet heeft het vermogen om giftige- en schadelijke organische stoffen zoals fosfaten, nitraten, ammoniak, etc. uit bodem, water, en lucht te absorberen en te binden.
  • Natuurlijke zeolieten zijn veilig voor mens, dier en milieu en zijn 100% natuurlijk.
Alle informatie is eigendom van :
© ZEOLITE-PRODUCTS.COM 
E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram